“Ik mis geen enkele trap!” 12 kg afgevallen in 6 maanden; het draait om je leefstijl.


Lees hieronder het inspirerende interview met mijn klant, die 12 kilo is afgevallen zonder enig moment van honger, frustratie of dramatische terugval. Sterker, de afgelopen maanden is ze de training vaak gestart met een blij bericht: ”Ik heb een prachtige kekke rok gekocht waarin ik mijn figuur mooi kan laten zien, een skinny broek in een kleinere maat gedragen, de weegschaal wijst het gewicht van 8 jaar geleden aan, ik heb minder last van mijn knieën, 45 minuten non-stop kunnen hardlopen…..”
Mijn klant is één van de weinige afvallers die na een half jaar de ingezette nieuwe leefstijl kan handhaven. Ze is er volgens haar zeggen bijna, nog 2 à 3 kilo eraf en dan is haar doel bereikt: Een BMI van rond de 23 en een gewicht waarbij ze zich lekker bij voelt.
Waarom is het haar wel gelukt om zoveel kilo’s af te vallen zonder veel moeite? Kan haar ervaring anderen helpen ook succesvol en blijvend af te vallen? Ik denk het zeker en stelde haar paar vragen om de details te horen.

Hoe lang heb je erover gedaan om 12 kilo af te vallen?
Een half jaar. Deze keer heb ik er de tijd voor genomen om geleidelijk af te vallen. Mijn ervaring is dat als je te snel wilt afvallen, je weer even snel aankomt. Op een leeftijd van 17 jaar begon ik al met een 1000 calorieën dieet, daarna ben ik meerdere malen punten gaan tellen naar voorbeeld van de Weight Watchers.
Met mijn leeftijd van 51 jaar wilde ik nog één keer de uitdaging van afvallen aangaan om het ook nooit meer uit de hand te laten lopen. Dit betekende geen dieet deze keer, maar een verandering van leefstijl.

Een half jaar voor 12 kilo, kan je het belang van deze periode toelichten?
Volgens jouw gegeven advies heb ik me gehouden aan ongeveer een 1/2 kilo per week. Natuurlijk wilde ik aanvankelijk sneller. Een 1/2 kilo per week is echter heel goed te doen, je lichaam krijgt de tijd te wennen aan het nieuwe gewicht.
Ik at maximaal 1500 calorieën per dag, wat het minimale is voor mij om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen en om fit te blijven. Bovendien at ik meer eiwitten en minder koolhydraten dan ik gewend was en had daardoor geen honger. Het kostte geen moeite.
De eerste 2 weken waren het moeilijkst, ik viel niet af, er gebeurde niets, maar ik hield vol. Daarna startte het afvallen, heel geleidelijk.

Wanneer was je ’gereed’ om de uitdaging van afvallen aan te gaan?
Het moment was voor mij dat ik me in maat 46 moest wurmen, toen dacht ik, dit kan niet meer.
Ik heb een serieus plan gemaakt, ben mijn voeding gaan bijhouden en kon tegen mezelf zeggen ”niet opgeven”. Het heeft geholpen dat we al langere tijd tijdens de trainingen over voeding hebben gesproken, overigens zonder er direct een actie aan te koppelen. Het moment dat ik er ’gereed’ voor was, kon ik mezelf ook het beste motiveren.

Heb je bijgehouden wat je op een dag at, heb je calorieën geteld?
Ja, ik heb een app op de telefoon ”Food”, daar vul je in wat je eet en zie je aan het einde van de dag of de week hoeveel calorieën je hebt gegeten en hoeveel daarvan eiwitten, koolhydraten en vetten zijn. Ik heb gekozen voor de optie ”duurzaam’ afvallen, dit betekent een verhouding van 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vetten. Ik heb een zware baan en wil geen tekorten krijgen of me suf in mijn hoofd voelen.
De Hollandse voedingswijze met zuivel, brood, groenten, vlees of vis past prima in deze verhouding en het vraagt dus om weinig aanpassingen. Het is normaal eten. Ook kan je gerust een keertje uit eten als je gemiddelde per week maar goed is.

Volgens de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad is het advies minimaal 200 gram groenten te eten per dag. Houd je je hieraan?
Ik denk het wel. Ik eet vaak een salade tussen de middag en snoep tomaatjes en paprika’s. Daarnaast de groente tijdens de warme maaltijd.

Heeft de omgeving je geholpen?
Mijn partner en kinderen vonden het helemaal niet nodig dat ik zou afvallen, maar toch hebben ze me gesteund. Vooral de eerste 2 weken toen ik niet afviel heeft mijn partner mij gesteund om door te zetten. Bovendien kan ik mezelf goed motiveren.

Heb je anders ingekocht?
Nee, we hebben nooit koek of snoep in huis, hooguit 1 zak chips per week voor de kinderen. En ik bak altijd in het weekend één taart voor op zondag om als toetje te eten.

Ik geef je nu 4 jaar training en had de indruk dat je voorheen altijd al heel gezond at. Wat is nu het grootste verschil in je eetgewoonte?
Ik dacht dat ik heel gezond at, maar ik at te veel. Ook van de gezonde dingen; grote smoothies, te veel turkse yoghurt en zo. Dat ben ik me bewust geworden door calorieën te tellen.

In principe heeft je lichaam minder voeding nodig nu je zoveel bent afgevallen. In hoeverre heb je een balans gevonden in wat je eet en je verbruikt?
Het gemiddelde van ongeveer 1500 kcal per week houd ik wel in de gaten. Als ik op een dag 2000 calorieën heb gegeten, zorg ik dat ik de dagen daarna minder eet.
Nu val ik nog af, maar er komt een moment dat ik tevreden ben met mijn gewicht en dan ga ik kijken hoeveel ik kan eten om mijn gewicht te behouden.
Overigens kan ik heel goed leven op 1500 kcal per dag, ik heb helemaal geen honger.

Iemand van jouw lengte met een gezond gewicht gebruikt kan ongeveer 2000 calorieën gebruiken zonder aan te komen, natuurlijk wel afhankelijk van de mate van beweging. Hoeveel beweeg je doorgaans?
Minstens 3 keer per week train ik; 1 keer een (persoonlijke) fitness training, 1 keer zwemmen, 1 keer een Pilates training, vaak nog een keer hardlopen en iedere dag loop ik wat ik kan lopen.
En ik mis geen enkele trap! Het moet wel, want ik heb zittend werk.

Ben je bang om weer aan te komen als je op gewicht bent? 
Eigenlijk niet, want ik ga nooit meer zo eten zoals ik voorheen deed.