Spierkramp tijdens de Pilatestraining? Tips!

Bij de Shoulder Bridge schiet bij menigeen wekelijks de kramp in de kuiten, bij de Side Kicks schiet de kramp in de voeten en de Can Can wordt zelfs de ‘kramp kramp’ genoemd. Vooral beginnende Pilatesvolgers en oudere deelnemers zijn het slachtoffer van deze plotselinge heftige pijn.

Regelmatig krijg ik als Pilatesinstructeur de vragen ‘hoe komt dit’, ‘moet ik me ongerust maken’ en ‘wat kan ik eraan doen’? Mijn eerste vragen zijn altijd: “Heb je deze spierkramp ook op andere momenten behalve tijdens de Pilatestraining” en “heb je kramp in verschillende spieren”? Als dit niet het geval is, hoef je je doorgaans niet ongerust te maken en lees je hieronder verder. Maar als de spierverkrampingen ook op andere momenten regelmatig en/of aanhoudend voorkomen en/of in verschillende spieren, adviseer ik de huisarts te raadplegen. 

Voorkom kramp!

Als je alleen tijdens de Pilatestraining spierverkrampingen meemaakt, komt dit meestal door een overbelasting van de spieren. De Shoulder Bridge vraagt veel kracht van de spieren aan de achterzijde van het been. Als je vaak last hebt van kramp in de kuiten of bovenbenen, raad ik je aan de oefening te verlichten; de voeten iets dichterbij je romp plaatsen of je rug minder hoog liften. De verkramping in je voeten tijdens de Sidekicks en de Can Can komt vaak door de statische ‘ongewone’ verlengde voetpositie. Beweeg je voeten regelmatig tijdens deze oefeningen en het gaat beter. Ook zal je merken dat de spierkrampen verdwijnen wanneer je deze oefeningen regelmatig uitvoert, bij voorkeur 3 keer per week. Je spieren worden krachtiger en kunnen de belasting aan! Let op dat je bij een overbelasting door een algehele oververmoeidheid, meer kans hebt op spierkrampen. Met meer rust en ontspanning zullen de krampen vast verminderen.

Wanneer dezelfde klachten bij regelmatige training aanhouden is een tekort aan vocht een mogelijke oorzaak. Drink voldoende vocht (water, thee, koffie) op een dag, 1,5 tot 2 liter. Een andere mogelijkheid is een slechte doorbloeding en vaak bijbehorende koude voeten. Lekkere warme sokken verminderen de klachten geheid. Als laatste noem ik een tekort aan bepaalde voedingstoffen. Dit is natuurlijk lastiger te bepalen en daarvoor zal je ook je huisarts moeten raadplegen. Voorkom dit door gevarieerd, voldoende en gezond te eten. Overigens kan ik je over een gezond voedingspatroon als gewichtsconsulent deskundig adviseren. Zie https://art-in-energy.nl/leefstijl/.

Wel kramp? Wat doe je?

  • Verleng voorzichtig je verkrampte spier(en). Bijvoorbeeld bij een verkramping in de kuit probeer je het been te verlengen en trek je voorzichtig de bal van je voet en je tenen naar je toe. De spieren aan de achterzijde van je bovenbeen (hamstrings) verleng je door je knie voorzichtig naar je romp te trekken. Ook helpt het om de tegenovergestelde spier(en) extra aan te spannen.
  • Masseer de verkrampte spier. 
  • Drink water als de verkrampingen aanhouden.
  • Doe die lekkere warme sokken alsnog aan!

Veel succes met het ont-krampen!